Търсене
Close this search box.

ПОКАНА ЗА ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ НА ИНСТИТУТА ПО ФИЗИКА НА ТВЪРДОТО ТЯЛО КЪМ БАН

Деня на отворените врати на Института по физика на твърдото тяло при Българската академия на науките ще се проведе на 18.10.2024 г. от 10:00 ч. до 16:00 ч. на адрес гр. София, бул. „Цариградско шосе“ 72, научен комплекс на БАН-2

Под мотото „Магия на физиката – от лабораторията до иновацията и как науката движи технологиите“, по време на събитието ще можете да видите как теорията, физичните закони и изследователската дейност, намират реално приложение в нашето ежедневие и технологиите на бъдещето. 

Денят на отворените врати е отлична възможност за студенти и ученици от горните класове, които желаят да се докоснат до света на науката, да научат повече за физиката, нейното приложение и иновационни постижения, да разберат от първо лице за възможностите за академично развитие и научна кариера.

Посетителите ще имат възможността да се запознаят с част от лабораториите на един от водещите научни институти по физика в България, да участват във виртуални турове, интерактивни демонстрации и ателиета. Тези от тях, които се интересуват от научна кариера или желаят да продължат образованието и развитието си в областта на физиката, ще научат повече за пътя на академичното израстване в института.

Ако желаете да се включите в събитието, трябва да се регистрирате предварително до 13 октомври 2024 г. като изпратите имейл на media@issp.bas.bg или се да се обадите на тел. +359 888 199 664. 

Подробна информация и програмата на събитието ще получите няколко дни преди датата на събитието на имейл и на сайта на БАН

Основни акценти в програмата
  • Представи си батерия, която издържа много по-дълго, телефон, който е супер здрав и лек, или дрехи, по които водата се плъзга от тях, без да ги намокри! Всичко това е възможно благодарение на наноматериалите.

Запознай се с тайните на миниатюрните суперсили: Как наноматериалите променят света.

  • Представи си място, където всичко е толкова чисто, че дори една прашинка може да развали целия експеримент.

Запознаване с апаратурата в чистата стая в Нанотехнологичния център на института и с процесите по създаванен на наноматериали.

  • Как магнитното поле може да придаде интересна форма на течност и как това откритие намира приложение в електрониката, медицината и техниката.

Интерактивна демонстрация на ферофлуиди и магнитни силови линии.

  • От летящи влакове до квантови компютри: Открий магията на свръхпроводимостта и левитацията чрез демонстрация на един от най-впечатляващите феномени във физиката.

Демонстрация на магнитна левитация на свръхпроводник – ефект на Майснер – Оксенфелд.

  • Как светлината може да осигури супер-бърз интернет, непробиваеми комуникации и ранна диагностика на болести?

Научи как се конструират нови оптични устройства чрез използването на квантови модели и как контролираме светлината с невероятна прецизност – като супергерои в света на квантовата физика.

  • Как науката и оптиката могат да направят нещо „невидимо“. Ами ако можехте да създадете невидима мантия като тази от филмите, каква ли технология или материал бихте използвали?

Научи как се правят екраните на мобилните ви телефони, очилата и дроновете.

  • Как можем да забавим атомите с помощта на лазери, да създадем атомни часовници и дори супер-компютри? А какво е 5D памет?

Разбери повече за невероятните приложения на лазерите чрез различни демонстрации.

  • От научната идея през изследванията до индустрията: Как български учени създадоха лазери с пари на меден бромид.

Изложба на прототипи на едно от най-големите постижения на български учени в областта на лазерната наука и техника.

  • Суперповърхности срещу вода и лед: Как науката помага на транспорта и енергетиката?

Иновативни водоотблъскващи и антиобледеняващи повърхности и как те намират приложение в ежедневието и технологиите.

  • Как можем да измерим температура и алкохол с помощта на кристали и електричество?

Пиезоелектричен ефект и неговите приложения в съвременните технологии.

  • Тайните на физиката: Разходка из историята на физиката в България.

Посещение на музея на акад. Георги Наджаков – първото име, записано в „Златната книга на откривателите и изобретателите в България“ и неговата идея, от която се роди копирната машина.

  • Ателиета, експерименти и още изненади

Изследователите от института са подготвили още много изненади, а нашите приятели от „Университет за деца“ ще ни подкрепят с допълнителни активности и увлекателни демонстрации.