Търсене
Close this search box.

С ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ФИЗИЧЕСКИЯТ ФАКУЛТЕТ ОТКРИ АКАДЕМИЧНАТА 2024/2025 УЧЕБНА ГОДИНА

Новата академична година във Физическия факултет (ФзФ) на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ беше открита на 1-ви октомври пред пълна зала от вдъхновени студенти и преподаватели. От името на Деканското ръководство и на Декана на ФзФ, проф. дфзн Георги Райновски, с „Добре дошли!“ приветства новоприетите студенти проф. дфзн Асен Пашов, зам.-декан по учебна дейност ОКС „Бакалавър“ и координатор по ЕРАЗЪМ+. „Поздравявам ви с добрия избор, който сте направили! Физическият факултет е един от най-старите в Университета и историята му започва от 1889 г. Така че вие сте 135-ият випуск!“, подчерта проф. Пашов. „Вашият избор е добър и защото във Физическия факултет се намират едни от най-добрите физици в България с международно признание в съответните области! “.

Доц. Първан Първанов, зам.-ректор по администрация и информационни дейности на Софийския университет, отправи официално приветствие от името на Ректорското ръководство на Алма Матер. „Уважаеми колеги, скъпи първокурсници, от името на Ректора на Софийския университет, проф. д-р Георги Вълчев, искам да ви поздравя с първия ви учебен ден!“, каза доц. Първанов. „За да стигнете до тук сте положили не малко усилия и заслужавате поздравления. От тук нататък трябва да усетите свободата – вие винаги ще имате подкрепата на вашите преподаватели, но от вас зависи какво и как ще учите. Имате най-прекрасните преподаватели, тъй като в направление „физика“ Физическият факултет на Софийския университет е на светлинни години пред всички други институции, което е извън всякакво съмнение. Приносите на вашите преподаватели са на световно ниво и се използват във всички научни центрове по света. От вас, скъпи първокурсници, зависи да овладеете и прилагате тези знания! Успех и попътен вятър!“, завърши доц. Първанов.

Приветствено слово към студентите изнесе и проф. дфзн Иван Лалов. Той е един от доайените на преподавателската общност, бил е декан на Физическия факултет (1991-1993), ректор на Софийския университет (1993-1999), служебен министър на образованието, науката и технологиите в периода февруари-май 1997 г. „Скъпи първокурсници, уважаеми колеги, радвам се да ви приветствам в нашата Алма Матер в първия ви учебен ден!“, каза проф. Лалов и сподели вълнението от това, човек да изучава физика и да се среща с новите открития, на които ставаме свидетели ежедневно. Проф. Лалов подчерта и нуждата от полагане на систематични усилия, за да бъдат овладени знанията и постигане на поставените пред всеки цели.

След аплодисментите за проф. Лалов, информация за Факултетния студентски съвет (ФСС) представиха студентите Христа Иванова и Георги Стоев, представители на ФСС. Първокурсниците получиха също важна информация за възможностите за спорт, предоставена от гл. ас. д-р Радослав Костадинов от Департамента по спорт на СУ, както и покана и информация от д-р Красимира Цуцуманова, диригент на Университетския хор за старинна музика.

Физическият факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ има изключително активна международна дейност и пример за това е партньорството с катедра „Кореистика“ към Факултета по класически и нови филологии (ФКНФ), като студентите имат възможност за допълнителна квалификация по корейски език във Физическия факултет. Това дава възможност за стипендии и партньорство в Южна Корея – една от държавите-лидери в света на технологиите. Повече информация за модула представи доц. д-р Ирина Сотирова, ръководител на катедра „Кореистика“ към ФКНФ.

Примери за успешно развитие на възпитаници на Физическия факултет и пътят на първокурсниците от студентската скамейка до професионалната реализация представи  ас. д-р Стоил Иванов от катедра „Радиофизика и електроника“. Проф. дфзн Асен Пашов, зам.-декан по учебна дейност ОКС „Бакалавър“ и координатор по ЕРАЗЪМ+, представи важна информация и указания за студентите и ги запозна с випусковите отговорници.

След официалната част студентите проведоха срещи по специалности, където получиха приветствия от ръководителите на катедри, а випусковите отговорници връчиха студентските им книжки.

За финал всички първокурсници бяха поканени и се включиха във вече традиционния „Лов на съкровища: По стъпките на великите учени“ – специално събитие за посрещане на студентите, организирано от Факултетния студентски съвет.

С цел за информираност на студентите, презентацията, представена от проф. дфзн Асен Пашов, може да достъпите от ТУК.