Търсене
Close this search box.

ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ДРАЙШУ Е СРЕД НОВОИЗБРАНИТЕ АКАДЕМИЦИ НА БАН

На 24 септември 2024 г. чл.-кор. проф. дфзн Александър Драйшу, ръководител на  катедра „Квантова електроника“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, бе избран за академик на Българската академия на науките в направление „Физически науки“ от Събранието на академиците.

Академик Александър Драйшу е водещ учен в областта на фотониката (нелинейна оптика, сингулярна оптика и оптика на свръхкъсите фемтосекундни импулси). Той създава първата в България научна група по сингулярна оптика и школа по сингулярна и фемтосекундна фотоника. Ръководи катедрата по Квантова електроника във Физическия факултет на Софийския университет. В продължение на два мандата е декан на Физическия факултет на Алма матер. Дoктор на физическите науки от 2001 г., професор от 2004 г. През 2021 г. е избран за член-кореспондент на БАН. Участвал е в пет международни и 20 национални научни проекта. Понастоящем е председател на Съюза на физиците в България.

Постижението на проф. Драйшу е повод за празник и гордост за цялата общност на Физическия факултет! Поздравяваме нашия колега за избора му за академик – най-високото признание за значимостта на неговите научни резултати и приноси в науката!

На 24 септември 2024 г. Събранието на академиците на БАН избра още двама професори от СУ за академици – това са проф. дхн Тони Спасов от Факултета по химия и фармация и проф. дмн Стефан Иванов от Факултета по математика и информатика. Екипът на Физическия факултет поздравява колегите за удостояването им с академическа титла!