Търсене
Close this search box.

Снимка на гл. ас. д-р Гергана Георгиева е селектирана за изложбата на ООН „Не е женска работа: Наука и технологии“

Когато мислите за типичните професионалисти в областта на науката и технологиите, как изглеждат те? Може би за вас, като много хора, архетипният „дигитален техник“ обикновено е мъж. Службата на ООН в Женева, Швейцария, има за цел да подчертае нарастващата роля на жените – и да актуализира преобладаващите възприятия за кариерите в STEM чрез фотоизложба на тема: „Това не е женска работа?: Променящите се лица на науката и технологиите“. Инициативата е част от проекта „Промяна на възприятието“ (Perception Change Project), реализиран съвместно от Службата на ООН в Женева, Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ и Международния съюз по далекосъобщения, и има за цел да подчертае ключовата роля на жените, заемащи ръководни постове и проправящи нови пътища в науката, иновациите и технологиите, вдъхновявайки новото поколение.

Чрез снимки, предоставени от постоянни мисии, служби за постоянни наблюдатели, както и партньорски организации, инициативата има за цел да отпразнува и разшири гласовете на жените, които се осмеляват да са лидери, да правят иновации и да проправят нови пътища в науката и технологиите, предизвиквайки остарелите възприятия и вдъхновявайки новото поколение. Фотоизложбата е третата подобна след проведените през 2021 „Това не е женска работа?“ и през 2023 „Това не е женска работа? Разбиване на бариерите в спорта“.

Връзка към снимката на гл. ас. д-р Гергана Георгиева от катедра „Метеорология и геофизика“ на Физическия факултет на СУ, която е селектирана за изложбата: https://sites.ungeneva.org/not-a-womans-job-2024/en/permanent-missions/head-assist–prof–gergana-georgieva–phd.html

Връзка към цялата изложба: https://sites.ungeneva.org/not-a-womans-job-2024/en/