Търсене
Close this search box.

Физическият факултет и екипът на катедра „Астрономия“ с дълбоко прискърбие съобщават, че на 6 юни 2024 г. след кратко боледуване почина доц. д-р Валери Голев – известен български астроном, дългогодишен преподавател, учен и популяризатор на науката.

Поклонението ще се състои на 10 юни 2024 г. (понеделник) от 11:00 ч. в храм „Св. София“ – гр. София.

Доц. Валери Голев е роден през 1951 г. Част от екипа е на катедра „Астрономия“ от 1975 г. Ръководител на катедрата от 2003 до 2011 г. и заместник-декан на Физическия факултет на СУ в периода 2011 – 2015 г.

Автор и съавтор на над 80 научни публикации в областта на извънгалактичната астрономия и виртуалната астрономическа обсерватория, доц. Голев публикува работата си в някои от най-престижните научни журнали. Бил е участник и съорганизатор в десетки  научни прояви, автор и съавтор на множество учебници по физика и астрономия, както и на научно-популярни статии и студии.

Заместник-председател на Специализирания научен съвет по ядрена физика и астрономия на Висшата атестационна комисия. Участва в редколегията на списание „Светът на физиката“, печатен орган на Съюза на физиците в България от 2002 до средата на 2014 г. Бил е заместник-председател на Съюза на физиците в България и член на Управителния съвет на Съюза на астрономите в България. Запален любител на научната фантастика, той е един от основателите на Клуба по фантастика и прогностика „Иван Ефремов“.

Със своя аналитичен ум, ерудиция и последователност, със своите научни постижения, в които вложи труд и отдаденост, доц. Валери Голев вдъхнови няколко поколения български астрономи и остави значима следа в историята на българската астрономия.

Поклон пред светлата му памет!