Търсене
Close this search box.

КАНДИДАСТВАЙ В ПРОГРАМАТА НА МААЕ „МАРИЯ СКОЛДОВСКА-КЮРИ“ ЗА НАСЪРЧАВАНЕТО НА ПОВЕЧЕ МЛАДИ ЖЕНИ В НАУКАТА

Кандидастването по програмата на МААЕ за стипендии „Мария Склодовска-Кюри“ (MSCFP) ще бъде отворена в средата на юли 2024г. и ще приключи в края на септември 2024г. Повече информация за програмата може да намерите ТУК. Датите на предстоящия период за кандидатстване ще бъдат обявени скоро на уебсайта на МААЕ. 

Програмата на МААЕ за стипендии е била стартирана през 2020г. от генералният директор на МААЕ с цел да се увеличи броят на жените в ядрената област, да се подкрепи приобщаването на работната сила от мъже и жени, които да допринасят за световните научни и технологични иновации и да ги стимулират. 

Програмата има за цел да вдъхновява и насърчава жените да се стремят към кариера в областта, свързана с ядрената енергетика, като предоставя на силно мотивираните студентки възможност за стипендии за техните магистърски програми и стажове, подпомагани от МААЕ. Стипендиите се отпускат ежегодно. 

При подбора на студентите се взема предвид географското разнообразие и това, свързано с областта на следването им, в допълнение към изискванията за класиране и други критерии. На избраните студентки се отпускат до 20 000 евро за разходи, свързани с тяхното следване и 20 000 евро, свързани с разходите им за живот (сумата варира в зависимост от продължителността на програмата, разходите, свързани с обучението, както и самото място на обучение). 

След приключване на обучението си студентките, които решат да си намерят стаж, подпомогнати от МААЕ, в ядрената област, също получават стипендия за период до 12 месеца. Стажовете могат да се провеждат в МААЕ или в ядрени организации в публичния или частния сектор.  Освен това на студентите се предоставят възможности да посещават и участват в различни образователни, професионални и мрежови събития. Получателите на MSCFP също така имат възможност да станат част от Linkedln групата на студентките, където могат да се свържат със свои колеги и да обменят знания и опит, както и да научат за технически събития и възможности за кариера. От стартирането си през 2020 г. MSCFP е получила 2 271 кандидатури, като са избрани 560 студенти от 121 националности, обучаващи се в 72 държави по света. До края на март 2024 г. 201 студенти вече ще са завършили магистърската си програма с подкрепата на MSCFP. От тези завършили студентки – 110 са получили потвърждение за стаж с помощта на МААЕ в отделите и лабораториите на МААЕ (Зайберсдорф и Монако), в центровете за сътрудничество на МААЕ и в други ядрени организации в публичния или частния сектор в различни държави. Стажовете са свързани с областите на специализация на студентките, вариращи от ядрена енергетика, ядрена наука и приложения, неразпространение на ядреното оръжие, ядрена безопасност и сигурност и ядрено право. Останалите завършили са продължили докторантурата си или са получили работа в своята област. Предвижда се програмата да се разраства всяка година, за да се гарантира, че повече жени ще имат възможност да продължат образованието си в областта на ядрената енергетика.